Információk/TV - Rádió csatorna hírek információk

/Információk/TV - Rádió csatorna hírek információk

1. offline atesz - Értékelés : 1978.5  [Regisztrálás: 2014-08-09 14:44:00] iconElküldve: 2014-09-22 18:48:02

- JÖVŐRE MÁR 24 ÓRÁBAN KELL FELIRATOS MŰSOROKAT ADNI A TV-KNEK!
Mindenkinek joga van az információhoz való hozzáféréshez, így a hallássérülteknek is biztosítani kell a tévézés lehetőségét - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke hétfőn, a hatóság, valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) a televíziós műsorok akadálymentesítéséről szóló szakmai napján.
Karas Monika hangsúlyozta: törvényi előírás a televíziók számára, hogy évről évre növeljék a felirattal vagy jelnyelvi tolmács segítségével a halláskárosultak számára is követhető műsorok időtartamát.

Jövőre nemcsak a reggel hat és éjfél közötti időszakra, hanem a műsoridő teljes egészére vonatkozik az akadálymentesítés, a politikai és hírműsoroknak pedig már most is akadálymenteseknek kell lenniük. Jövőre a filmek, a játékok valamint a közszolgálati műsorokat kell közzétenni akadálymentesített verzióban is 0-24 órában - mondta.

A hatóság elnöke beszámolt arról is, hogy az NMHH 2011 óta a Sinosszal együtt ellenőrzi: a tévétársaságok eleget tesznek-e a kötelezettségüknek, de vizsgálják a többi közt a feliratok minőségét is.

Kósa Ádám, a Sinosz elnöke arra mutatott rá, hogy a műsorok feliratozása nemcsak a siketeknek fontos, hanem a többi közt a magyarul tanulóknak vagy a nagycsaládosoknak is.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője tudatta: komoly érdekvédelmi munka eredménye a többi közt az, hogy a műsorok akadálymentesítése a tévék számára már kötelezettség, vagyis nem pályázati források biztosításával ösztönözhetők annak biztosítására.

A szakmai napon Lidia Best Smolarek, a Hallássérültek Európai Szövetségének elnökhelyettese a szervezetük céljának nevezte, hogy 2020-ra a műsorok teljes egészében hozzáférhetők legyenek a siketek és nagyothallók számára, de dolgoznak azon is, hogy a színházi előadásokat, a mozifilmeket vagy a DVD-ket is feliratozzák - mondta.

Megerősítette: a siketek körénél nagyobb igény mutatkozik a feliratozásra, a 17 milliós Hollandiában például, ahol 1,6 millió halláskárosult él, 5,4 millióan használják a feliratozást.

Hangsúlyozta: egész Európában erősíteni kell az akadálymentesítés törvényi hátterét, pontos szabályokat kell alkotni, és figyelni kell arra is, hogy felhasználóbarát feliratokat használjanak a televíziók. - áll az MTI híradásában.
Forrás : sat-tv-radio.hu