Információk/TV - Rádió csatorna hírek információk

/Információk/TV - Rádió csatorna hírek információk

1. offline atesz - Értékelés : 1978.5  [Regisztrálás: 2014-08-09 14:44:00] iconElküldve: 2016-01-31 10:33:26

- ÚJ MŰHOLDRA KÖLTÖZNEK A MAGYAR CSATORNÁK.
2016 január 29-én magyar idő szerint 23:20-kor egy Proton rakétával sikeresen elstartolt az Eutelsat 9B a keleti 9 fok felé, ahol az előd Eutelsat 9A-tól veszi át magyar csatornák, köztük az állami csatornák továbbításának szerepét.
Az Eutelsat 9B a rakétáról 8:32-kor sikeresen levált és kinyitotta napelemtábláit, megkezdve ezzel útját a keleti 9 fok felé, ahova hetekig tartó tesztelés után érkezik majd meg.

Az új műhold fedélzetén 50 Ku-sávos tp.-t találunk, melyek több nyalábon kaptak helyet. Néhány frekvenciát több nyalábon is használhatnak egy időben: ekkor a két nyaláb fedettségi zónája között zavart terület alakul ki, azaz egyik nyaláb jelei sem vehetők ilyenkor.

A legnagyobb fedettséggel az ún. széles-nyaláb rendelkezik, amely az előd holdhoz hasonlóan egész Európában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában is vehető lesz, így a szabadon sugárzó magyar állami csatornák továbbra is elérhetik jelenlegi nézőközönségüket.
Ezenkívül 5 kisebb-nagyobb regionális nyaláb is rendelkezésre áll. Ezek mindegyike hazánkból is vehető lehet, igaz az olasz és a balti nyaláb esetében a fent jelzett zavaró zónában vagyunk, vagyis azonos frekvencián történő egyidejű műsorsugárzás esetén nálunk semmi nem lesz vehető. (Ez alól a két zóna szélén fekvő országhatárhoz közeli terület lehet kivétel, ahol van rá esély, hogy ott valamelyik zóna már kellően erős, hogy elnyomja a másikat.)

A másik három nyaláb, a két, Németországot és környezetét lefedő nyaláb ill. a görög-nyaláb (amely térségünket és az Egyesült Királyságot is ugyanúgy lefedi) viszont kis antennákkal is vehető lesz, mert a szolgáltatási területen belül fekszünk.

YouTube Lejátszó


Forrás : sat-tv-radio.hu